София. Хората с положителен антигенен тест ще бъдат официално признати за потвърдени случаи на коронавирус. По този начин те ще влязат в официалната статистика и ще подлежат на карантина по същия начин, както хората, чиито случаи са потвърдени с PCR изследвания. Здравният министър проф.-д-р Костадин Ангелов поясни, че се очаква това да се случи след 21 декември. Той, заедно със заместника си Слави Пачалов, провериха наличните количества на антигенни тестове и предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с. Лозен. Направления за бързите тестове ще могат да издават личните лекари. Здравният министър увери, че до края на седмицата до лечебните заведение, РЗИ и центровете за спешна медицинска помощ ще достигнат близо 1,2 млн. антигенни теста.
„До 21 декември очаквам комисията от експерти в Министерството на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигенните тестове като тестове, с които можем при наличие на клинична картина и позитивен антигенен тест да бъдат приравнени с PCR тестовете и да влизат в регистрите, които водим за COVID заболявания“, посочи министърът.

Ангелов изрази надежда да е първият, който ще се ваксинира срещу COVID-19, като изтъкна, че това е негова отговорност като лекар. Той коментира и евентуално удължаване на противоепидемичните мерки, като посочи, че като министър на здравеопазването ще настоява те да продължат действието си .
„Много е рано да говорим за 21 декември. Тази седмица ще бъде решаваща. Надявам се до края на тази седмица да имаме конкретно становище какво ще правим с мерките от 21 декември. Моето лично мнение е, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени. По отношение на училищата и детските градини на 21 декември е по-рано да бъдат отворени, тъй като предстоят коледни и новогодишни празници, и могат да бъдат отворени след нова година. Предстои да вземем решение за ресторантите и за големите търговски обекти. Аз настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани, защото ако продължаваме да плащаме цената от 150 загубили живота си българи, това не е добре. До четвъртък – петък ще направим анализ и ще вземем решение кои мерки да разхлабим, ако изобщо разхлабваме мерки, и кои да останат“, посочи здравният министър.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови