Аносмията е частична или пълна загуба на обонянието. Тази загуба може да бъде временна или постоянна. Ето какво я причинява и има ли лечение за нея.

Аносмия - защо губим обоняние?

 

 

  • Честите състояния, които дразнят лигавицата на носа, като алергии или настинка, могат да доведат до временна аносмия.
  • По-сериозните състояния, които засягат мозъка или нервите, като мозъчни тумори или травма на главата, могат да причинят трайна загуба на миризма.
  • Старостта понякога също причинява аносмия.
  • Новият коронавирус също често води до аносмия. 

Аносмията обикновено не е сериозна, но може да има силен ефект върху качеството на живот на човека.

Хората с аносмия може да не са в състояние да вкусят напълно храните и да загубят интерес към ядене. Това може да доведе до загуба на тегло или недохранване. Аносмията също може да доведе до депресия, тъй като човек започва да се чувства непълноценен или така сякаш пропуска важни неща в живота си. 

 

Загубата на обоняние – симптом, свързан с коронавирус >>>

 

Добави описание

 

Какво причинява аносмия?

Аносмията често се причинява от подуване или запушване на носа, което предотвратява миризмите да стигнат до върха на носа. Настинката е най-честата причина за частична и временна загуба на обоняние. В тези случаи аносмията ще изчезне сама.

Аносмията е и резултат от инфекции на синусите, чести настинки, пушене, грип, алергии, неалергичен ринит.

 

Загубата на обоняние води до затлъстяване >>>

 

Загуба на обоняние може да възникне, ако нещо физически блокира преминаването на въздух в носа. Това може да включва тумори, назални полипи, костни деформации вътре в носа или носната преграда. 

Увреждане на мозъка или нервите също може да е причина за аносмия. Вътре в носа има рецептори, които изпращат информация чрез нерви към мозъка. Аносмия може да възникне, ако някоя част от този път е повредена. Има много условия, които могат да причинят тази вреда, включително старост, болест на Алцхаймер, болест на Хънтингтън, хормонални проблеми, мозъчни тумори, слабо активна щитовидна жлеза, лекарства за високо кръвно, шизофрения, епилепсия, болест на Паркинсон, диабет, излагане на химикали.

 

Как да възстановим бързо вкуса и обонянието си след COVID-19 >>>

В редки случаи хората се раждат без обоняние поради генетично заболяване. Това се нарича вродена аносмия.

 

Добави описание

 

Хората с аносмия трябва да се погрижат да имат функциониращи аларми за дим по всяко време в домовете си. Те също трябва да бъдат предпазливи при съхранението на храни и използването на природен газ, защото може да имат проблеми с откриването на развалени храни и течове на газ.

 

 

Как се лекува аносмия?

 

Лечението зависи от причината. Ако загубата на обоняние се случи при настинка, алергия или инфекция на синусите, обикновено тя ще се изчисти сама след няколко дни. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, ако аносмията не се изчисти, след като симптомите на настинка или алергия отшумят.

 

Леченията, които могат да помогнат за разрешаването на аносмия, причинена от дразнене на носа, включват антихистамини, стероидни назални спрейове, антибиотици и т.н.

 

Загубата на миризма, причинена от запушване на носа, може да бъде лекувана чрез премахване на онова, което пречи на носния ви канал. Това отстраняване може да включва процедура за отстраняване на назални полипи, изправяне на носната преграда или изчистване на синусите.

 

Възрастните хора са по-податливи на загуба на обонянието за постоянно.

 

Понастоящем не се предлага лечение за хора с вродена аносмия.

 

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови