Анемията е най-често срещаното заболяване, свързано с кръвта, в света. Ето защо е важно да знаете как да идентифицирате симптомите на анемия. Макар че всеки може да развие анемия в даден период от живота си, най-застрашени са малките деца.

Анемия: 12 симптома, които не бива да пренебрегвате
 © iStock

Съществуват различни видове анемия, но при всички тях се наблюдава необичайно нисък брой на червените кръвни клетки, циркулиращи в тялото на човека. В някои случаи анемията може да бъде породена от разграждането на тези червени кръвни клетки с бърза скорост или пък от нарушената способност на тялото да произвежда нови червени кръвни клетки.

 

Най-общо симптомите на анемията попадат в три категории:

  • Анемия, причинена от загуба на кръв – загубата на кръв може да бъде хронична и остра. Хронична загуба на кръв може да се наблюдава при стомашни язви и някои видове рак. Острата загуба на кръв пък може да възникне заради нараняване или оперативна намеса.
  • Анемия, причинена от разрушаването на червените кръвни клетки – обикновено червените кръвни клетки имат живот около четири месеца, но в някои случаи този период е скъсен. Пример за това е автоимунната хемолитична анемия, при която имунната система на организма атакува и унищожава червените кръвни клетки.
  • Анемия, причинена от неправилното производство на червени кръвни клетки – различни състояния могат да доведат до нарушено производство на червени кръвни клетки като например левкимия.

Анемията има множество симптоми. Липсата на енергия, например, се наблюдава при всички видове на заболяването. Необичайно тъмната урина пък е характерна за хемолитична анемия. Вижте кои 12 симптома на анемията не бива да бъдат подценявани:

 

Липса на енергия

Умората или липсата на енергия е най-честият симптом на анемията и се среща при всеки тип. Червените кръвни клетки отговарят за пренасянето на кислород в цялото тяло, ето защо ако техният брой е малък, това ще кара човек да се чувства уморен. Разбира се, хроничната умора може да бъде причинена и от стрес, безсъние и други здравословни проблеми.

 

Анемия: 12 симптома, които не бива да пренебрегвате

 

7 суперхрани срещу умора и стрес >>>

 

Задух

Задухът също е сред един от най-честите симптоми на анемия. Човек с анемия ще се задъха дори от просто нещо като качване по стълби. В някои случаи виенето на свят и замаяността ще съпътстват задуха при анемия.

 

Бледа кожа

Необичайно бледата кожа е друг симптом на анемия. Липсата на достатъчно червени кръвни клетки ще направи не само кожата, но и венците и езика по-бледи от обикновено.

 

Главоболие

Има много причини, които могат да предизвикат главоболие. Ако обаче човек има и други симптоми на анемия наред с главоболие, трябва да се обърне към лекар. Понякога главоболието може да бъде придружено от виене на свят и чувство, че може да припадне. Честото главоболие може да бъде признак за анемия, свързана с недостиг на желязо – най-често срещаният вид анемия.

 

Жълтеница

Жълтеницата може да бъде симптом само при някои видове анемия. Жълтеницата, при която кожата и очите на човек придобиват жълтеникав оттенък, е често срещана при хемолитичната анемия. При хемолитичната анемия тялото унищожава червените кръвни клетки по-бързо, отколкото произвежда нови, което от своя страна води до необичайно количество билирубин. Жълтеницата може да се появи и при сърповидноклетъчната анемия.

 

Косопад

Косопадът може да бъде един от симптомите на анемия, свързана с дефицит на желязо. Хемоглобинът в червените кръвни клетки стимулира растежа на косата, така че липсата на хемоглобин ще доведе до косопад. Като цяло при анемия косата може не само да пада, но и да стане по-тънка.

 

Анемия: 12 симптома, които не бива да пренебрегвате

 

Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака е друг симптом, свързан с амения при дефицит на желязо. Състоянието се характеризира с неприятни усещания като сърбеж или пулсиране в краката, придружени от неволни движения. Обикновено хората изпитват тези неприятни симптоми през нощта, а интензивността им зависи от тежестта на анемията.

 

Подуване на ръцете и краката

Болезненото подуване на ръцете и краката е симптом на сърповидноклетъчната анемия, което е най-често срещаното наследствено кръвно заболяване.

 

Болка в гърдите

Болката в гърдите може да бъде един от симптомите на анемия. Липсата на червени кръвни клетки означава, че сърцето трябва да работи много по-усилено, за да изпраща хранителни вещества по тялото. Освен това сърцето не получава и нужното количество кислород, който му е необходим, за да функционира нормално. Следователно хора с анемия могат да изпитат болка и усещане за стягане в гърдите. Анемията може да бъде и причина сърцето да работи със забързан ритъм.

 

Анемия: 12 симптома, които не бива да пренебрегвате

 

Объркване

Объркването е един от симптомите на анемия, свързана с недостиг на витамин В9, витамин С или витамин В12. При пернициозната анемия, която се наблюдава главно при хора над 60 години, тялото не може да абсорбира витамин В12, необходим за производството на здрави червени кръвни клетки. Витамин В12 е нужен и за нервната система, така че пернициозната анемия може да причини симптоми като нарушена способност за концентрация или запомняне.

 

Витамин В12 – всичко, което трябва да знаете >>>

 

Изтръпване и студенина на крайници

Когато в тялото липсва кръв, то ще изпрати наличната към жизненоважните органи. Следователно по-малко кръв ще бъде доставена към крайниците, от което се получава и изтръпването и студенината на ръцете и краката.

 

По-дълго боледуване

Този симптом е често срещан при пациенти с анемия заради дефицит на желязо. Липсата на достатъчно желязо пречи на имунната система да функционира нормално. Ето защо човек с анемия ще бъде по-малко способен да се съпротивлява на инфекциите и ще боледува по-дълго.

 

Прочетете още:

Анемия – причини, диагноза и лечение

Внимание! Анемията протича и без симптоми

Анемия през бременността

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови