София. Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост. Това заяви проф. Андрей Чорбанов от БАН в интъервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. По думите му всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима.

Той допълни, че искат да има 2 форми – инхалационна и имунизационна. Според него българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Андрей Чорбанов уточни, че чужди държави имат интерес към техните разработки, а досега не са имали такъв интерес от нашата държава.

Професорът заяви, че прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и не трябва да носят маски. „В голям процент хората, които са се разболели през март – април миналата година все още имат имунитет“, посочи той.

„Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой обаче не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот“, заяви Чорбанов.

„Не би следвало да опитаме да съставим кабинет, за да бъдем зависими след това от конюнктурните партии“, коментира Андрей Чорбанов. Той посочи, че очаква предстоящите избори да са по-честни, тъй като промените в Изборния кодекс ще го гарантират.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови