Хомеопатия, хидратация, ежедневна грижа за кожата – трите стъпки към успех от д-р Зорка Угринова, обща медицина, клинична хомеопатия

Акне в зряла възраст
 © Сн.: iStock.com

Стрес, замърсяване, неправилно хранене, хормонални нарушения, прием на медикаменти са сред основните причини за акне на зрялата възраст. Напоследък все по-често се обръща внимание и на стомашно-чревната система и приемът на пробиотици, като важен фактор за равновесието на микробната флора в човешкия организъм.

Засегнати от акне на зрялата възраст са жени на възраст между 20-45-години. По кожата на лицето се образуват комедони, твърди и болезнени папули, пустули, нодули и кисти, които бавно отминават, възможно е и предменструално обостряне. Лезиите са по брадичката, по ръба на долната челюст или по торса.

Проблемът не е само естетически, акнето се отразява върху самочувствието на жената, върху качеството на живот, пречи ѝ в общуването и в социалната ѝ реализация.

 

Възможности на хомеопатично лечение

Хомеопатията предлага нежно лечение и може да бъде част от холистичния подход към тези жени. Лекарите хомеопати считат, че природата, както в човека, така и извън него, е в хармония и в равновесие и всяка болест представлява нарушение на това състояние. С хомеопатия се лекуват не само отделните симптоми, но се повлиява човекът в неговата цялост и според неговите индивидуални характеристики и особености.
В случаите на акне хомеопатичните медикаменти повлияват състоянието на кожата, но имат и по-дълбоко действие върху женския организъм, подобряват хормоналното състояние и психо-емоционалния баланс.
Изборът на хомеопатичните медикаменти е индивидуален и може да се направи само от лекар хомеопат. Най-често предписваните хомеопатични медикаменти са:

  • Natrum muriaticum 15СН е подходящ при жени със смесен тип кожа с акнеични лезии, локализирани по челото и на границата с окосмената кожа. Често това са по-интровертни жени, умни, интелигентни, но неуверени и с ниско самочувствие. Оплакват се от различни алергии, херпес, ПМС, ежеседмично главоболие и др.
  • Selenium metallicum 15CH се предпочита при акне с комедони, локализирани предимно по челото и съпътстващо повишено омазняване на кожа и коса. Умора, нарушения на съня, променливо настроение са част от останалите характеристики на това лекарство.
  • Pulsatilla 30CH е хомеопатичното лекарство при по-млади жени, които са по- плахи и несигурни при вземане на решения и имат по-пасивно поведение. Обикновено са мили, грижовни и много гальовни.
  • При упорито акне на зрялата възраст, особено ако са провеждани антибиотични или хормонални лечения най-подходящото лекарство е Thuya occidentalis 15CH.
  • За жените които са подложени на стрес, работят много, не отделят достатъчно време за себе си и за почивка, често препоръчвам Nux vomica 30CH.

Избраният медикамент или комбинация от медикаменти в съответните разреждания се предписват по 5 гранули дневно за два-три месеца.

Дългогодишният ми опит като лекар хомеопат показа, че правилната ежедневна грижа за кожата е важна част от терапевтичния успех.

 

Подходящата козметика в четири стъпки

Повечето от жените с акне, в желанието си да почистят лицето в дълбочина, използват често по-агресивни измивни продукти и това допълнително влошава акнето. Кожата се изсушава и това води до локални възпаления. Ето защо изборът на козметични продукти за ежедневна грижа е изключително важен.

 

Хидратация

Приемът на достатъчно количество вода (30 мл на килограм тегло), хидратиращ дневен крем, според състоянието и нуждите на кожата и често приложение на термална вода осигуряват необходимата хидратация на кожата. Термалната вода Avène  е подходяща за чувствителна кожа, и благодарение на свойствата си, успокоява и намалява раздразнението на кожата, омекотява и я освежава. Напръскайте фина струя Термална вода, изчакайте 1-2 мин и подсушете със салфетка. Може да я използвате преди и/или след ежедневната си грижа.

Термалната вода Avène

Важна е и декоративната козметика. Гримът на жените с акне трябва да бъде лек и некомедоногенен. За по-траен грим, напръскайте съвсем леко от разстояние лицето си с термалната вода Avène.

 

Правилно почистване

Почистването е ежедневен ритуал. Препоръчвам старателно почистване на кожата с Cleanance мицеларната вода. Подходяща е за ежедневна употреба, почиства кожата в дълбочина, намалява образуването на себум и успокоява.

Cleanance мицеларната вода

 

Дневна грижа

След почистване е добре да се нанесе Cleanance Women корективен серум, предназначен за зряла кожа склонна към акне, неравномерен тен и видими пори. В състава му има специфична активна съставка Synovea ™, която спомага за ограничаване появата на несъвършенства, а наличието на гликолова и млечна киселина изглаждат повърхността на кожата. Добавената термална вода Avene предоставя всички свои успокояващи и омекотяващи свойства. Текстурата на серума е свежа, лека и приятна за нанасяне. Можете да съчетаете продукта и с нощната ви грижа.

Cleanance Women корективен серум

Последно, но и по важност, не забравяйте задължително да използвате подходяща слънцезащита.

 

Нощна грижа

Пълноценният нощен сън е необходим както за възстановяването на нервната система, така и за здравия вид на кожата. Като нощен крем препоръчвам новия продукт Cleanance Women Нощен крем, който допринася за намаляване на несъвършенства, петна и остатъчни следи, за изглаждане повърхността на кожата благодарение на активните му съставки. Текстурата на крема осигурява хидратация и комфорт през цялата нощ. Нощният крем може да се използва самостоятелно или след нанасянето на серума.

Cleanance Women Нощен крем

Последно, но и по важност, не забравяйте задължително да използвате подходяща слънцезащита.

Холистичната грижа за жените с акне на зрялата възраст включва и подходяща диета, с преобладаващи свежи алкални храни, и риба, богата на омега-3 мастни киселини, редовна физическа активност… И още – много усмивки и добро настроение!

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови